VISA

DOKUMEN UNTUK MOHON VISA

Perkhidmatan Visa Umrah Untuk Tahun 2017

 
1. Passport
  • Passport antarabangsa yang sah tempoh lakunya tidak kurang dari 6 bulan dari tarikh penerbangan beserta dengan 4 mukasurat kosong beserta satu salinan passport.

2. Gambar

  • 4 keping gambar warna berukuran 4x6 cm berlatar belakang putih dan saiz muka 70%-80%.

             Wanita : Wajib memakai tudung kepala (hitam atau gelap)

             Lelaki  : Tidak digalakan memakai songkok atau yang menutup kepala.

3. SIJIL SUNTIKAN VAKSIN MENNINGGOCOCCAL (ACWY135)

  • Kad suntikan ACWY135 @ Surat pengesahan daripada doktor kerajaan atau swasta.

 

NOTA : Dokumen yang lengkap hendaklah dihantar selewat-lewatnya 6 minggu sebelum tarikh penerbangan. Dokumen yang diterima lewat dari tempoh tersebut adalah tertakluk kepada kelulusan visa dari Kerajaan Arab Saudi.

 

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Visa Umrah

 
1. LELAKI 18 TAHUN KE ATAS (SINGLE MEN)
  • Passport, kad suntikan, gambar visa (latar belakang putih).

2. WANITA BUJANG/IBU TUNGGAL UMUR 45 TAHUN KE ATAS (WOMEN GROUP)

  • Passport, kad suntikan, gambar visa (latar belakang putih).

3. SUAMI ISTERI (HUSBAND & WIFE)

  • Salinan sijil nikah*

4. ANAK IKUT SERTA (FAMILY)

  • Salinan sijil lahir anak(Lelaki bawah 18 tahun ke bawah & Perempuan 45 tahun ke bawah)

5. IKUT BAPA SAUDARA  (Hanya adik-beradik Bapa dibenarkan sebagai mahram)

  • Salinan sijil lahir sendiri*
  • Salinan sijil lahir bapa*
  • Salinan sijil lahir bapa saudara*
  • Letter of Consent* (Surat kebenaran dari bapa/abang kandung)

6. ANAK TIRI YANG IKUT BAPA TIRI (Ibu kandung mesti ikut serta)

  • Salinan Sijil Penceraian/Salinan Sijil Kematian*
  • Salinan Sijil Pernikahan Baharu*
  • Surat Akaun Hak Penjagaan Anak*
  • Salinan Sijil Lahir Anak*
  • Letter of Consent* (Surat kebenaran dari bapa/abang kandung)

7. ANAK ANGKAT (Penjaga mesti ikut serta)

  • Surat Akuan Anak Angkat** - Pengesahan Jabatan Pendaftaran Negara & Wisma Putra
  • Sijil Anak Angkat** - Pengesahan Jabatan Pendaftaran Negara & Wisma Putra

8. PEMBANTU RUMAH/WARGA ASING (majikan mesti ikut serta)

  • Permit kerja sah laku 6 bulan
  • Mesti ada binti dalam passport/Nama bapa endorsed di kedutaan

9. PEKERJA ASING / WARGA ASING

  • Permit kerja sah laku 6 bulan/PR Original & Salinan
  • Surat kebenaran dari Majikan (COMPANY LETTER HEAD)
  • Mesti ada bin/binti dalam passport/Nama bapa endorsed di kedutaan

 

NOTA : 

1) Sijil Lahir/Sijil Kematian - Pengesahan Jabatan Pendaftaran Negara

2) Sijil Nikah/Sijil Penceraian/Sijil Rujuk - Pengesahan Jabatan Agama Islam